Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Scan

Το μακαρονοποιείο Γ. Καρκώτη ιδρύθηκε και λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1952 μέχρι το 1975 όταν ιδρύθηκε η εταιρεία με την ονομασία G. Karkotis Factory Ltd η οποία ανέλαβε τις εργασίες του μακαρονοποιείου.

Η Εταιρεία μακαρονοποιεία Γ. Καρκώτη Λτδ μετονομάσθηκε σε G. Karkotis Macaroni Factory Ltd το 1976 γιατί είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξαγωγές και ήταν πρακτικότερο για τους ξένους πελάτες η εταιρεία να μετονομασθεί στα αγγλικά.

Στη συνέχεια η εταιρεία μετονομάστηκε σε Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd και, αφού προέβηκε σε έκδοση μετοχικού κεφαλαίου το οποίο εισήχθηκε σε οργανωμένη αγορά, μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία.

Σήμερα, η εταιρεία Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd ασχολείται με την συσκευασία, την εμπορία και τη διανομή μακαρονιών, μαγειρικών λαδιών, ζάχαρης, αλευριών και άλλων τροφίμων. Η εταιρεία είναι ο βασικός τροφοδότης της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου στα είδη της.

Η εταιρεία πρωτοστάτησε στις εξαγωγές κυρίως προς τις Αραβικές χώρες. Ιδίως μετά το 1976 που ξανάνοιξε το κανάλι του Σουέζ και η μεταφορά των προϊόντων στις χώρες του Αραβικού Κόλπου κατέστει πιο εύκολη.

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο στόλο από ISO, S/S foodgrade containers (tanks) για την απρόσκοπη και συνεχή εισαγωγή διυλισμένων μαγειρικών λαδιών σε χύμα από την Ευρώπη και διανομή τους σε όλη την κυπριακή αγορά.

Η εταιρεία διαθέτει ανά πάσα στιγμή στο λιμάνι Λεμεσού αρκετό αριθμό containers με ζάχαρη για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης οποιουδήποτε ενδιαφερομένου.

Η Εταιρεία, χάρη στην πολύχρονη πείρα της στα είδη πρώτης ανάγκης και στο άριστο δίκτυο διανομής, υπήρξε από το 1988 μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των ελαιοκομικών προιόντων του ημικρατικού οργανισμού ΣΕΚΕΠ (Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Ελαιοκομικών Προιόντων) σε όλη την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της θητείας της ως διανομέας, η Εταιρεία πωλούσε όλο το ελαιόλαδο που συγκέντρωνε το ΣΕΚΕΠ και κατά το έτος 2001 πραγματοποίησε και εξαγωγές πολλών τόνων ελαιολάδου σε διάφορες Ευρωπαικές χώρες (βλέπε Εξαγωγές).

Scan 13   Scan 23   Scan 20

Ιστορικό

1952Ο Γιώργος Καρκώτης ιδρύει το Μακαρονοποιείο Γ. Καρκώτη και αρχίζει να δραστηριοποιεί στους τομείς της παραγωγής και διανομής ζυμαρικών.
1975Ο Χρίστος Γ’ Καρκώτης αναλαμβάνει τις εργασίες Μακαρονοποιείου Γ. Καρκώτη και ιδρύει την εταιρεία με την επωνυμία, Μακαρονοποιεία Γ. Καρκώτη Λίμιτεδ ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
1976Η εταιρεία μετονομάζεται σε G. Κarkotis Macaroni Factory Limited εν όψει της αύξησης του όγκου εξαγωγών της σε διάφορες Αραβικές χώρες.

Old pasta blue & red

1981Ο Χρίστος Καρκώτη ιδρύει την εταιρεία Chrika Bottlers Ltd., η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της εισαγωγής, επεξεργασία και διανομής σπορελαίων.
1988Η Εταιρεία Chrika Bottlers Ltd., γίνεται ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των ελαιοκομικών προϊόντων του ημικρατικού οργανισμού ΣΕΚΕΠ.
1995Η Εταιρεία Chrika Bottlers Ltd., αρχίζει τις εισαγωγές άσπρης κρυσταλλικής ζάχαρης από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο.
1999Την 1η Ιανουαρίου 1999, η Εταιρεία απόκτησε τις λειτουργικές εργασίες και το μετοχικό κεφάλαιο της Chrika Bottlers Ltd., αυξάνοντας έτσι τα λειτουργικά πλεονεκτήματα και την γκάμα των προϊόντων της G. Karkotis Macaroni Factory Ltd .
2000Στις 13 Ιανουαρίου 2000 με ειδικό ψήφισμα η Εταιρεία μετονομάστηκε σε Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd, και στις 14 Ιανουαρίου 2000, οι διοικητικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εισαγωγή των τίτλων της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Στις 17 Ιανουαρίου 2000 με ειδικό ψήφισμα τις Γενικής Συνέλευσης επικυρώθηκε η πιο πάνω απόφαση των διοικητικών συμβούλων και η εταιρεία μετατράπηκε σε δημόσια.
2001Στις 25 Ιουνίου 2001, το Συμβούλιο του ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται προς εισαγωγή 8.765,957 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 20 σέντ με τιμή έκδοσης 50 σέντ της εταιρείας Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd και στις 2 Ιουλίου 2001, άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας στο πάτωμα.
2002Στις 23 Ιουλίου 2002, η εταιρεία Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd, πραγματοποίησε τον πρώτο από τους εξαγγελθέντες μελλοντικούς της στόχους: την ολοκληρωση της αγοράς νέου υποστατικού στην Λεμεσό, το οποίο ευρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση επί του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου και λόγω της θέσης του θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα το πελατολόγιο της εταιρείας των 2 προαναφερόμενων επαρχιών. Στις 4 Νοεμβρίου 2002, η εταιρεία Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd ολοκληρωσε και το δεύτερο εξαγγελθέν μελλοντικό στόχο: την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αγοράς υποστατικού στην βιομηχανική περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, στο οποίο θα μεταφερθεί το εργοστάσιο για την εμφιάλωση λαδιών, συσκευασίας ζάχαρης και επίσης θα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος.
Η Εταιρεία Karkotis Manufacturing & Trading Public Ltd με την πραγματοποίηση των 2 πιο πάνω εξαγγελθέντων στόχων της, σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και την αύξηση του κύκλου εργασιών της.

Scan 7   Scan 16   Scan 11